Sport

Keeper Robin Roefs wil meer bij NEC: 'Klaar om wekelijks te spelen'

Robin Roefs laat Excelsior niet scoren
© Orange Pictures
NIJMEGEN - Voor het dolende Ajax is geen enkele wedstrijd dit seizoen eenvoudig. Daarom heeft NEC nog altijd kans om zich rechtstreeks te plaatsen voor Europees voetbal. De Nijmegenaren hebben een zwaarder programma, maar zijn dit seizoen tot veel in staat. Dat laatste geldt ook voor reservedoelman Robin Roefs die maandagavond onder de lat stond. "Ik ben klaar voor meer."
Worden het de play-offs met nog een aantal extra wedstrijden dit seizoen of bereikt NEC de vijfde plaats? Als dat laatste toch nog lukt, hoeft het de play-offs niet meer in en is de voorronde van de Europa League een feit. Dan zou het seizoen meer dan geslaagd zijn. Door de 3-0 zege in Rotterdam tegen Excelsior blijft NEC kansrijk.
Het verschil met Ajax, nu vijfde, is twee punten. Het doelsaldo van NEC is iets beter. Ook FC Utrecht heeft nog een kleine kans om twee plaatsen te klimmen. Komend weekend ontvangt Ajax het Almere City van Alex Pastoor. NEC moet thuis tegen Feyenoord dat ook al weet waar het aan toe is.
"We kijken puur naar onszelf en niet naar anderen", vertelt Chery die weer eens opstond met twee wonderschone goals. "Het zou super mooi als wij nog vijfde worden, maar dan moeten we onze wedstrijden winnen. Op dit moment gaan we uit van de play-offs. Dan moet Europees voetbal daarin worden bereikt."
NEC sluit over twee weken de reguliere competitie af uit bij Almere City. Ajax gaat op bezoek bij Vitesse dat van plan is om er een heksenketel van te maken omdat het voorlopig voor het laatst op het hoogste niveau speelt.

Veel heisa

Tjaronn Chery lijkt weer richting zijn supervorm te groeien van de periode toen hij na de winterstop kwam als gehuurde speler van Maccabi Haifa. "Ik raak er niet van in paniek hoor. Met veel heisa ben ik binnengekomen bij NEC. Met een hoop goals en assists."
"Dan weet je ook dat het daarna even weer wat minder kan gaan. Maar ik ben een speler die weet dat de goals met mijn kwaliteiten vanzelf weer gaan vallen. Mensen hoeven zich geen zorgen te maken."
Na elf duels zonder goal schoot hij er op Woudestein gisteravond twee prachtig binnen. "De eerste was een assist van Dirk Proper achter het standbeen langs. Ik weet dat als ik zo'n bal vrij heb liggen van 20 meter wat ik dan kan. Daan gaan ze meestal wel richting de goal met mijn linker."

'NEC heeft veel individuele kwaliteiten'

De 0-2 volleerde Chery drie minuten later op aangeven van Youri Baas tegen de touwen. "Wij hebben een team dat als collectief goed kan spelen. Maar we hebben ook veel individuele kwaliteiten. Nu mocht ik de wedstrijd openbreken", glunderde de 35-jarige Hagenaar.
Even verderop stond de veel jongere Robin Roefs de media wat serieuzer te woord. Hij kreeg maandagochtend te horen dat eerste keeper Jasper Cillessen zich ziek had gemeld. Roefs slaagde als zijn vervanger. Hij oogde rustig en pareerde vakkundig een aantal aardige kansen van Excelsior.
Drie maanden geleden had hij voor het laatst onder de lat gestaan. "Je komt dan in keuzes terecht waar je niet helemaal aan gewend bent, maar fysiek is het geen probleem. Ik heb niet het ritme natuurlijk. Maar wat ik moest doen heb ik goed gedaan."

'Je hebt meteen meer spanning'

"Je leeft anders naar een wedstrijd toe als je niet speelt", vertelde Roefs eerlijk. "Ik krijg direct beelden toegestuurd van Excelsior en dan ga je je iets anders voorbereiden. Je hebt dan ook meteen wat meer spanning."
Roefs komt uit de eigen jeugd van NEC en maakt ieder seizoen stappen. Hij wordt steeds zelfverzekerder. "Ik weet wat ik kan. Dat is bijvoorbeeld goed meevoetballen, hoge ballen pakken met mijn lengte."

'Ik wil gaan spelen'

"Ik hoop dat mijn toekomst hier ligt bij NEC. Ik wil gaan spelen en denk ook dat ik er klaar voor ben. Al twee jaar kan ik veel leren van Jasper die zelf ook veel vertelt. Hij neemt natuurlijk heel veel ervaring mee en daar pik je dingetjes van op. En sommige dingetjes ook niet. Hij is heel open en ik kan hem vragen wat ik wil. Als ik hulp wil, is hij de eerste die voor me klaar staat."