Gelderse Vallei

Dit is het echte verschil tussen witte en bruine eieren

Beeldbewerking: Omroep Gelderland.
© ANP / Pexels - Beeldbewerking door GLD
BARNEVELD - Je hebt witte eieren en je hebt bruine eieren, en daartussen zit een wereld van verschil. In ieder geval in hoe we tegen de eieren aankijken, want van binnen zijn ze eigenlijk precies hetzelfde.
Toch verliest het bruine ei terrein. En dat wordt alleen maar meer, nu Albert Heijn heeft aangekondigd om vanaf deze zomer alleen maar witte eieren in zijn huismerkdoosjes te stoppen. Eerder stopte de Lidl al met de verkoop van bruine eitjes.
Dat witte eieren de markt steeds verder overnemen, maakt van de Barneveldse pluimveehouder Theo Bos een 'uitstervend ras'. Als een van de weinige kippenboeren rollen er uit zijn schuur bruine eieren. "Ik heb twee grote Gelderse afnemers en zij willen graag een bruin ei. Als zij dat willen, doe ik er een bruine kip in", zegt Bos.

Bruine kip geeft bruine eieren

Welke kleur het eitje krijgt, heeft niks te maken met bijvoorbeeld de voeding van de kip en ook niet met of de kip in een weiland staat of in een legbatterij. De kleur van het ei wordt bepaald door het kippenras. Je kunt aan de oorlellen van een kip zien welke kleur eieren ze legt: een roodbruine kip met rode oorlellen legt bruine eieren, een kip met witte veren en witte oorlellen legt witte.
Aan de kleur van de oorlellen kun je zien welke kip een bruin ei legt.
© ANP / Pexels

Wit ei is duurzamer

Waarom gaan de bruine eieren dan toch in de ban? "Witte eieren zijn duurzamer", zegt Maartje Boot van het Voedingscentrum. Dat concludeerde de Wageningen Universiteit al jaren geleden. "Witte kippen eten minder en leggen meer eieren per jaar dan bruine kippen. Er is dus minder grondstof en transport nodig, en dat is beter voor het milieu", zei de Wageningse onderzoeker Thea Niekerk eerder.
Of, zoals kippenhouder Bos het met een knipoog zegt: "Een witte kip is lichter en vraagt dus om minder voer. Zwaardere mensen hebben ook meer voer nodig dan lichte."
"Witte kippen gaan tien weken langer mee, grof genomen", vervolgt Bos. "Op tien jaar tijd scheelt dat een heleboel kippen."

Slecht imago

Ondanks de milieuvoordelen blijft de vraag naar bruine eieren voorlopig bestaan, ziet Bos. "Mensen zijn bereid bijna een cent meer te betalen voor een bruin ei. De kostprijs ligt dan hoger, maar die extra marge maakt het interessant." Waarom het bruine ei populairder is, vindt Bos 'voer voor een psycholoog'.
De opmerkelijke voorkeur komt mogelijk voort uit de intrede van het scharrelei. Toen het gros van onze eieren uit legbatterijen kwam, waren ze voornamelijk wit. Boeren die zich met scharreleieren beter wilden onderscheiden, deden dat door bruine eieren te verkopen. De legbatterij is inmiddels al zo'n twaalf jaar verboden.

Bruin voelt beter

Voor voedingspsycholoog Diana van Dijken uit Hoevelaken is die hardnekkige associatie met duurzaamheid niets vreemds. "Een bruin ei zal wel een beter ei zijn, denken we. Het lijkt biologisch of afkomstig van de boerderij, maar dat slaat natuurlijk nergens op. Als dat idee er eenmaal in zit, hebben mensen daar meer geld voor over. Het omkeren van dat beeld is heel hardnekkig, je moet dan met heel veel bewijs van het tegenovergestelde komen."

Gezonder of lekkerder?

Het idee dat een bruin ei beter voor je lijf is, klopt niet. "Qua gezondheid zie je geen verschil", zegt Boot van het Voedingscentrum. "Zowel witte als bruine eieren zijn hartstikke gezond en een goed alternatief voor vlees."
Hoewel over smaak altijd valt te twisten, denkt Bos niet dat zijn bruine eieren anders smaken dan witte. "Ik zou het verschil niet proeven", zegt hij. "Ik eet wel eens een ei waarvan ik denk: ik heb toch liever een eitje uit mijn eigen schuur. Maar dat ligt dan aan andere dingen zoals het voer, zeker niet aan de kleur."
Of Bos binnenkort ook over moet op witte eieren, durft hij nog niet te zeggen. "De tijd zal het leren. Maar zo lang mensen extra willen betalen voor bruine eieren, zijn er altijd wel een paar boeren bereid om bruin te blijven."