Stedendriehoek

Wijkagent Wil (62) beboet niet meer voor lichte overtredingen, dit is waarom

Wijkagent Wil Boskamp.
© Omroep Gelderland
APELDOORN - Je fietst door de voetgangerszone of je loopt door een roodlicht. Doorgaans zou je een fikse prent krijgen, maar sinds deze dinsdag knijpt wijkagent Wil Boskamp (62) een oogje toe. De Apeldoornse wijkagent doet mee aan een landelijke actie van de politievakbonden. De bonden zijn boos over het ontbreken van een structurele regeling voor vroegpensioen en gaan daarom lichte overtredingen niet beboeten.
Wijkagent Boskamp valt nét buiten de boot voor de huidige vroegpensioenregeling. "Nu is er een tijdelijke regeling, maar die loopt af op 31 december 2025. Dat geldt voor mensen die in dat jaar 64 jaar worden. Ik word in januari 64 jaar. Ik val er net 25 dagen buiten", zegt Boskamp. De politiebonden willen dat de regeling wordt verlengd en het liefst nog dat die structureel wordt.

'Hoop narigheid meegemaakt'

Zoals het er nu naar uitziet, rijdt Boskamp tot zijn 67ste door de straten van de Apeldoornse wijken Brinkhorst, Driehuizen en Waterloo. "De vraag is of je dat moet willen", zegt Boskamp. "Je kunt niet van mij verwachten wat je van een knul van 25 jaar verwacht, maar de mensen op straat verwachten dat natuurlijk wel."
Volgens Boskamp moet de belasting van politiewerk niet onderschat worden. "Het is zwaar werk met een behoorlijke fysieke en mentale belasting", zegt hij. "Ik ben al een aantal jaar vrijgesteld van nachtdiensten. Die onregelmatigheid was echt zwaar, dat is gewoon niet gezond. Ook draai ik geen nooddiensten meer."
Maar dat is niet het enige. Naast de werkdruk en de heftige meldingen hakt de met name de psychische belasting hakt er bij Boskamp in. "Als je 45 jaar erop hebt zitten, dan heb je een hoop narigheid meegemaakt."

Onderhandelingen vastgelopen

Er wordt al lang gepraat over de zogeheten Regeling vervroegde uittreding (RVU) voor mensen met zwaar werk. De pensioenleeftijd stijgt, maar niet iedereen kan zo lang doorwerken. De vakbonden wilden daarom een speciale regeling voor zware beroepen. Maar welke beroepen daaronder vallen, daarover werd geen akkoord bereikt. Daarom is er sinds 2021 een tijdelijke regeling: werknemers kunnen drie jaar voor hun AOW-leeftijd stoppen met werken. Ze krijgen daarna 1847 euro bruto per maand van hun werkgever.
Ondertussen hoopt agent Boskamp dat de betrokken partijen weer om tafel gaan. Tot die tijd laat de Apeldoorner het er niet bij zitten. "We moeten gehoord worden." Dat doet Boskamp nu, met het niet meer uitschrijven van boetes voor lichte overtredingen. De vakbonden sluiten harde acties in de toekomst niet uit.