Stedendriehoek

Tienermeiden steeds minder buiten, zo wordt onderzocht wat ze nodig hebben

Tienermeiden Giulietta, Jessie, Alexia en Iris werken mee aan het project.
© Omroep Gelderland
APELDOORN - Parken, straten en pleinen sluiten niet altijd aan op de behoeften van tienermeiden. Terwijl fijne plekken in de buurt helpen bij veilig en gezond opgroeien. Daarom onderzoeken de gemeente Apeldoorn en de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN) wat meiden tussen de 13 en 23 jaar nodig hebben om zich thuis te voelen in de buitenruimte.
“’s Avonds kom ik liever niet in het park omdat daar nogal bijzondere mensen lopen.“ Een medewerkster van de gemeente Apeldoorn maakt driftig aantekeningen van een interview met vier tienermeisjes uit de stad. Een onderzoekster van de HAN stelt vragen. “Zijn er plekken waar je overdag graag bent?”

Goed voor gezondheid

Een fijne buitenruimte is goed voor je gezondheid en zorgt voor verbinding met mensen in de buurt, stelt Apeldoorn. De gemeente kreeg echter signalen dat er meer aandacht nodig is voor de leefomgeving van meiden. Met name tienermeiden maken minder gebruik van de publieke ruimte dan jongens. Deze trend verscherpt zich, laat onderzoek zien.
Bekijk hier de reportage:
Tienermeiden minder buiten

Interviews

“De buitenruimte is er voor iedereen, dus ook voor tienermeiden. Als blijkt dat het voor hen helemaal niet zo leuk is om er te zijn, dan moeten we kijken wat we daarmee gaan doen”, zegt wethouder Sunita Biharie over het project ‘Plek voor meiden’. De provincie betaalt bijna een ton subsidie.
Het project neemt twee jaar in beslag. Het afnemen van interviews vormt de start. Zo’n vijftig tienermeisjes zijn al gehoord door de gemeente en de HAN. Vanaf de zomer wordt een kleinere groep meiden langere tijd betrokken.
We kijken ook naar wat professionals nodig hebben om samen te werken met meiden.
Hilde Wierda-Boer, Hogeschool van Arnhem en Nijmegen
“We luisteren en zorgen dat hun ideeën echt worden gebruikt. Het is belangrijk dat we niet alleen nu naar ze luisteren, maar ook in de toekomst. Daarom kijken we ook naar wat professionals nodig hebben om samen te werken met meiden”, vertelt onderzoekster Hilde Wierda-Boer van de HAN.

Skatebaan en hangplek

“Het verbaast me best wel dat er aandacht aan wordt geschonken”, zegt Giulietta (16). “Hoe het er nu uitziet, daarin is wel verbetering mogelijk”, zegt ze over de skatebaan en hangplek voor jongeren in het Matenpark. Hier verblijft ze regelmatig met vriendinnen, tijdens tussenuren of na school.
“Er zit een deuk in het bankje. Dat zit niet fijn”, zegt haar vriendin Alexia (16) over de overdekte hangplek. “Het regent vaak naar binnen. Dan is alles nat. Daarom zou het fijn zijn als het wat groter is.” Iris (16) denkt dat weinig meisjes zich voelen aangetrokken tot de skatebaan: "Als je hier iets leuks wilt doen, moet je bijvoorbeeld een bal of een skateboard meenemen. Niet iedereen heeft dat."
De skatebaan in het Matenpark heeft verbeterpunten, vinden Giulietta, Jessie, Alexia en Iris.
© Omroep Gelderland

Twee wijken

Het project ‘Plek voor meiden’ wordt uitgevoerd in de Apeldoornse wijken De Maten en Noordoost. “Omdat we het zorgvuldig willen aanpakken, beginnen we eerst in twee wijken”, aldus de wethouder.
De gemeente verwacht dat de opgedane kennis ook belangrijk en bruikbaar kan zijn voor andere wijken en gemeenten. Eind volgend jaar moet het project zijn afgerond.