Noord-Veluwe

Dieven aan de haal met BMW, want ze vangen een signaal op

Een van de autodieven bij de BMW in Harderwijk.
© politie/Plaats Delict
HARDERWIJK - De politie is op zoek naar autodieven. Die gingen er vandoor met een BMW X3, die bij een woning in Harderwijk stond.
De autodieven hebben vermoedelijk door middel van zogeheten keyless entry de auto kunnen meenemen.

Spoorloos

Op bewakingsbeelden is te zien hoe een man met een apparaat langs de gevel van de woning gaat. Zijn partner in crime staat bij de auto. Ze vangen het signaal van de autosleutel op en daarna is het stelen van de auto een koud kunstje. De politie zegt geen aanknopingspunten te hebben sinds het verdwijnen van de wagen.
Fabrikanten maken het autodieven steeds lastiger, zegt een politiewoordvoerder in het opsporingsprogramma Plaats Delict. "Bijna alle merken hebben keyless entry als optie op de duurdere modellen of uitvoeringen. Nieuwere auto's hebben soms een beveiliging; sleutels zenden geen signaal meer uit als ze een aantal seconden op een plek blijven liggen", zegt ze.

In een metalen kistje

Wie een auto heeft met keyless entry, krijgt sowieso het advies de sleutel te bewaren in een metalen kistje, zodat dieven het sleutelsignaal buiten niet kunnen opvangen.
Kijk hoe de mannen toeslaan. In de video verder tips hoe je het autodieven zo moeilijk mogelijk maakt.
Duo steelt BMW

Dit is een item uit het opsporingsprogramma Plaats Delict van Omroep Gelderland en RTV Oost. Herken je iemand? Bel 0800-7000 (Meld Misdaad Anoniem) of 0800-6070 (Tiplijn politie). Zaaknummer: 2024096136.