Sport

Geld voor Vitesse rolt binnen, ook van mensen van wie je het totaal niet verwacht

John van Zweden en Coley Parry.
© ANP, beeldbewerking Omroep Gelderland.
ARNHEM - Vitesse heeft een gigantische zak geld nodig om niet verloren te gaan. De dreiging is acuut en de euro's zijn nú nodig. Vanuit allerlei hoeken stroomt het geld inmiddels binnen, ook hoeken van waaruit je het misschien niet zou verwachten.
Supporters van Ajax, Feyenoord en PSV hebben geen direct belang bij Vitesse. Toch regent het op sociale media steunbetuigingen van supporters van 'de grote drie' en ook aanhangers van andere clubs laten zien dat ze geld hebben gedoneerd.
Feyenoord-supporter Jeroen Zweers heeft geld gegeven voor de crowdfunding, zegt hij. "Ik zou het zelf ook niet tof vinden als mijn club de licentie niet behoudt", zegt hij. En Shahid Chahbouni, die FC Twente een warm hart toedraagt, voelde zich ook genoodzaakt een financiële bijdrage te leveren. Hij reageert enthousiast op het immense bedrag dat inmiddels al is opgehaald. "Als supporter van FC Twente ben ik heel blij met het bedrag. Rivalen in het veld, maar buiten het veld helpen we elkaar", legt hij uit over zijn beslissing om te doneren.

John van Zweden

Eén van de mensen die ook een donatie deed en oproept tot steun voor Vitesse is John van Zweden. De 62-jarige ondernemer en voetbalbestuurder is een rasechte Hagenees en nauw betrokken bij ADO Den Haag. Toch is hij glashelder over waarom hij zich hard maakt voor financiële hulp aan Vitesse. "Het heeft puur te maken met het feit dat ik supporter ben. En supporters kunnen niets doen aan wat er van hogerhand wordt verkloot. Ik heb niks met Vitesse en niks met Arnhem, begrijp me goed, maar toch hoop ik met mijn hele hart dat de club blijft bestaan."
Van Zweden herinnert zich hoe FC Twente jaren geleden óók op het punt van omvallen stond. De licentiecommissie van de KNVB trok de licentie van de Tukkers in de zomer van 2016 in en gaf de club direct een nieuwe licentie, waarmee ze in kon stromen op het tweede niveau. "Ook toen werden er fouten gemaakt in het bestuur en ook toen konden de supporters er niets aan doen. Ik heb me destijds ook ingezet voor FC Twente, door mijn hulp aan te bieden en de oproep te delen met een enorm aantal volgers op sociale media. Voor mij is ADO de enige club die er is, maar dit had ik voor iedere club gedaan. Behalve voor Ajax, dan", aldus Van Zweden.

Geld van Parry

Saillant genoeg heeft ook Coley Parry geld gedoneerd aan Vitesse. De Amerikaan probeerde anderhalf jaar lang om Vitesse in handen te krijgen, maar de KNVB zette uiteindelijk een streep door de plannen. Daardoor is de investering die Parry deed in de club - 14,3 miljoen euro inclusief rente - omgezet in een schuld. Parry is de belangrijkste schuldeiser geworden van de club, maar doneerde donderdag desondanks geld aan de crowdfundingsactie.
Dat levert hem zowel complimenten op als verbaasde blikken. "Hoeveel heb je gedoneerd? 14 miljoen?", vraagt iemand zich cynisch af. Een ander zegt: "Bedankt, dit wordt gewaardeerd, maar blokkeer alsjeblieft de overdracht van de aandelen niet. Dit is een zaak van leven of dood."

'Blijf met je poten van de club af'

De crowdfunding lijkt een laatste noodgreep van de directie van Vitesse, die geen andere uitweg ziet dan de hand op te houden bij het publiek. John van Zweden begrijpt het wel. Ja, erkent hij, de club heeft er zelf een potje van gemaakt. Maar op de lange termijn bloeden de verkeerde mensen voor de fouten die gemaakt zijn. Het zit hem heel hoog dat Vitesse nu op de rand van de afgrond balanceert. "Er zitten nu nieuwe mensen in de directie. Kijk nou eens: zo'n mooi stadion, zo'n mooie stad. Dan kun je er als bond of commissie van alles van vinden, maar je blijft met je poten van de club af."
"Je laat Vitesse toch niet verloren gaan? Iedereen heeft wel eens gegokt en verloren. Als de KNVB dit laat gebeuren vind ik het onnodig, en voor de supporters oneerlijk, dat Vitesse verloren gaat. Sta je dit toe als KNVB, dan heb je als bond geen gevoel in je flikker", fulmineert Van Zweden.
Op boze toon vervolgt hij: "Ik vind het een dikke, vette schande dat de licentiecommissie de deadline om de boel op orde te hebben heeft vervroegd naar half mei. Edwin Reijntjes heeft gezegd dat de oorspronkelijke datum bijna niet te doen is, maar dat ze er alles aan zullen doen het te halen. En dan trek je als licentiecommissie de strop nog even wat strakker aan? Waarom? Moet je dan dansen op het graf van Vitesse? Ze doen er in Arnhem alles aan om die juridische kutfouten te herstellen. Geef ze dan de tijd! Daar word ik nou emotioneel van. Ik heb niks met Arnhem, maar sta wel voor die mensen wiens club het is."

De crowdfunding voor Vitesse tikte vrijdagmiddag de 1 miljoen euro aan, zo communiceerde de club zelf. Op haar eigen website schrijft Vitesse dat alle donaties bij de Supportersvereniging Vitesse terechtkomen. Als de Arnhemmers geen proflicentie bemachtigen voor het nieuwe seizoen, krijgen donateurs hun geld terug.